Preloader images
Preloader icon

Τι είναι;

Είναι μια κοινή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και 2.

Αποτελεί τη κύρια αιτία μείωσης της όρασης στις ηλικίες εργατικού δυναμικού παγκοσμίως. 

Ποιοι κινδυνεύουν από τη νόσο;

Όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή 2.

Πως γίνεται η παρακολούθηση;

Περιλαμβάνει τη λήψη ιατρικού και οφθαλμολογικού ιστορικού, τακτική παρακολούθηση με βυθοσκόπηση σε διαστήματα ανάλογα με το στάδιο της νόσου καθώς και τον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο με οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) και φλουραγγειογραφία (FA).

Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου συμβάλει στην απουσία συμπτωμάτων και σημείων από τα μάτια. Η διάρκεια του διαβήτη παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Ποια είναι η θεραπεία;

Από τα αρχικά στάδια συνίσταται η υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής, η λήψη των κατάλληλων δισκίων ή ινσουλίνης και η τακτική οφθαλμολογική εξέταση με τις απαραίτητες εξετάσεις. Αναλόγως του σταδίου της νόσου γίνεται μπορεί να γίνει laser, ενέσεις αντιαγγειογενετικών παραγόντων (antiVEGF) ή κορτικοστεροειδών ή και υαλοειδεκτομή.

Στόχος της θεραπείας;

Σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου, ο στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση ή σταθεροποίηση της οπτικής ικανότητας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την όραση και σε συνεργασία με το θεράπων διαβητολόγο η καλύτερη δυνατή ρύθμιση του σακχάρου. 

Πορεία της νόσου

Ο διαβήτης προκαλεί μικροαγγειοπάθεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρχικά μικροανευρύσματα και ενδοαμφιβληστροειδικές αιμορραγίες. Ακολουθούν διαταραχές των αγγείων με αύξηση της διαπερατότητας τους, οίδημα αμφιβληστροειδούς, εξιδρώματα και απώλεια της κεντρικής όρασης. Αργότερα, αναπτύσσονται νεοαγγεία σε οπτικό νεύρο, αμφιβληστροειδή, ίριδα και τη γωνία του προσθίου θαλάμου. Οι τελευταίες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε ενδουαλοειδική αιμορραγία, έλξεις,  αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και νεοαγγειακό γλαύκωμα.