Preloader images
Preloader icon

Είναι ένα πολύ συχνό αίτιο δυσφορίας και ερεθισμού των βλεφάρων.

Μπορεί να είναι πρόσθια, όταν εντοπίζεται στη ρίζα των βλεφαρίδων και οπίσθια όταν βρίσκεται κυρίως στο σημείο έκκρισης των μειβομιανών αδένων όπισθεν των βλεφαρίδων, κατά μήκος του βλεφαρικού χείλους. Σε αρκετές περιπτώσεις συνυπάρχουν και τα δύο είδη.

Η πρόσθια βλεφαρίτιδα (σταφυλλοκοκκική ή σμηγματοροϊκή) θεωρείται ότι σχετίζεται περισσότερο με χρόνια λοιμώδη στοιχεία και γι’ αυτό το λόγω απαντά καλύτερα στη θεραπεία σε σχέση με την οπίσθια. Αντίθετα η τελευταία, είναι χρόνια και φλεγμονώδης. Η παρουσία του ακάρεου Demodex και στα δύο είδη βλεφαρίτιδας παρά τη φυσιολογική ανεύρεσή του σε μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων προκαλεί συμπτωματική εκδήλωση της νόσου σε περίπτωση υπερπληθυσμού ή υπερευαισθησίας.

Είναι σχεδόν παρόμοια σε όλες τις μορφές βλεφαρίτιδας. Αίσθημα βάρους των βλεφάρων, ξηρότητα, κάψιμο, ήπια ευαισθησία στο φως και ερυθρότητα του βλεφαρικού χείλους. Προκαλούνται λόγω της διαταραχής της σταθερότητας των δακρύων επί του οφθαλμού και αντίστοιχα της λειτουργίας της οφθαλμικής επιφάνειας. Τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα κατά τις πρωινές ώρες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που επιβάλει χρόνια θεραπεία. Ο έλεγχος των συμπτωμάτων είναι ο κύριος σκοπός της θεραπείας μιας και η ίαση αυτής της κατάστασης είναι απίθανη.

Η υγιεινή των βλεφάρων με ειδικά μαντηλάκια/αφρούς είναι το βασική 2-3 φορές ημερησίως αρχικά και μετά 1-2 φορές χωρίς χρονικό όριο για συντήρηση. Λόγω εξάρσεων και υφέσεων, κατά διαστήματα η χρήση αντιβιοτικών/στεροειδών, τοπικά ή συστηματικά, βοηθά στη βελτίωση της κλινικής κατάστασης.