Preloader images
Preloader icon

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, τι είναι;

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα αίτια μόνιμης έκπτωσης της όρασης στις αναπτυγμένες χώρες. Οι συνήθεις ηλικίες εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς είναι τα 50 και πλέον έτη. Σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου σε μικρότερη ηλικία μπορεί να υποκρύπτεται κάποιο υπόβαθρο γενετικής δυστροφίας της ωχράς. Έχει δύο μορφές την ξηρή και την υγρή μορφή. 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Κύριοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της νόσου είναι η αυξημένη ηλικία, η καυκάσια καταβολή καθώς και γενετικοί παράγοντες ενώ το κάπνισμα φαίνεται να παίζει πολύ βασικό ρόλο ως τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου.

Έχει θεραπεία;

Ο θεραπευτικός στόχος είναι η αναστροφή της βλάβης ή η μείωση του ρυθμού της απώλειας της όρασης και η συνεπαγόμενη βελτίωση της οπτικής λειτουργείας. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνετε αναλόγως του σταδίου και του τύπου της νόσου με άλλα θεραπευτικά μέσα.

Πρωταρχικής σημασίας είναι η πρώιμη διάγνωση και η παρακολούθηση. Η λήψη συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών βιταμινών και μετάλλων (βιταμίνη C, E, λουτεϊνη, ζεαξανθίνη και ψευδάργυρος) είναι στη θεραπευτική φαρέτρα την μέτριων και προχωρημένων σταδίων ηλικιακής εκφύλισης ωχράς. Η έγχυση ενδοϋαλοειδικών αντιαγγειογενετικών παραγόντων, η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) και η laser φωτοπηξία έχει θέση στη νεοαγγειακή (υγρά) μορφή της νόσου.

Η διακοπή του καπνίσματος συστήνεται σε όλους ασθενείς.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Διαγνωστικές δοκιμασίες που βοηθούν στη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου είναι η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), η αγγειογραφία ανευ σκιαστικού (OCTA) καθώς και η αγγειογραφία με φλουροσεϊνη.